Compendium ferculorum
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Stanisław Czerniecki
COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw
oprac. Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj,
wyd. II, Warszawa 2010, 240 stron, 70 ilustracji, ISBN 978-83-60959-97-8
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.
COMPENDIUM FERCULORUM Stanisława Czernieckiego w opracowaniu prof. dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.
Król Jan III Sobieski, wojownik i mecenas sztuki, był wielkim smakoszem. Cieszymy się zatem, że to właśnie w Wilanowie, umiłowanej siedzibie króla, wydajemy siedemnastowieczną książkę kucharską w naukowym opracowaniu i w pięknej formie. Czytelniku – przeczytaj ją ze smakiem.
Książka - w pięknej oprawie i z wieloma barwnymi ilustracjami przedstawiającymi XVII/XVIII-wieczne obrazy i naczynia z kolekcji Muzeum Pałacu w Wilanowie - jest efektem współpracy Muzeum Pałacu w Wilanowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Fundacji Książąt Lubomirskich.
Źródło: http://www.wilanow-palac.pl/compendium_ferculorum.html