Fundacja Książąt Lubomirskich wspiera polskie zabytki

W dniach 22-23 marca 2012 w Arkadach Kubickiego przy Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się  ogólnopolska konferencja „Szanse dla zabytków 2012”. Organizatorem byli Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków i EwidencjaZabytków.pl.

Patronat Honorowy nad wydarzeniem sprawowali najwyżsi decydenci państwowi - Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski, Wojewoda Mazowiecki – Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik oraz Dyrektor Narodowego Instytutu Dziedzictwa – Paulina Florianowicz.

Konferencja przebiegała więc pod nadzorem osób, które mają największy wpływ na decyzje dotyczące ochrony zabytków w całym kraju.

Fundacja Książąt Lubomirskich, której prezesem jest Jan Lubomirski-Lanckoroński, była kluczowym partnerem ogólnopolskiej konferencji „Szansa dla Zabytków 2012”. Jednym z ważnych działań organizacji jest kontynuacja ponad pięćsetletniej historii rodziny związanej z budową, odbudową i renowacją najwspanialszych polskich budowli. Fundacja wspiera między innymi remonty zamku  i kościoła klasztornego w Wiśniczu oraz inicjatywy Muzeum-Pałacu w Wilanowie.

W konferencji uczestniczyło blisko 150 gości, między innymi przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, osoby ze świata nauki, kultury i biznesu. Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Bogdan Zdrojewski (Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego), Hanna Gronkiewicz - Waltz (Prezydent Stołecznego Miasta Warszawy), Ewa Nekanda - Trepka (Stołeczny Konserwator Zabytków), Jan Lubomirski - Lanckoroński (Prezes Fundacji Książąt Lubomirskich) wraz z Małżonką Dominiką Kulczyk – Lubomirską, Rafał Nadolny (Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków) i wielu innych.

Konferencja „Szansa dla Zabytków 2012” daje uczestnikom możliwość przedstawienia własnych projektów i planowania ochrony dorobku ważnego dla wszystkich Polaków. Jest platformą wymiany doświadczeń, wiedzy i wartościowych rozwiązań, które mają wpływ na zachowanie Dziedzictwa Narodowego. To wreszcie okazja do poznawania i kuluarowych rozmów w gronie osób, których pasją jest architektura zabytkowa. Organizatorzy wierzą, że nowe przedsięwzięcie, na trwale wpisze się w kalendarz ogólnopolskich wydarzeń, pozwalając poznawać rzeczowe, konkretne rozwiązania.

PATRONAT HONOROWY:

PATRONI: