Kuchnia staropolska

Projekt zrealizowany w 2009 roku we współpracy z Muzeum – Pałacem w Wilanowie. Skierowany jest do szerokiego kręgu zainteresowanych. Polegał na przygotowaniu ponownego wydania pierwszej książki kucharskiej napisanej w języku polskim. Praca pod tytułem „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” powstała na zamówienie wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego. Jej autorem był mistrz kuchni księcia – Stanisław Czerniecki, który pracował na zamku w Wiśniczu. Zawiera 333 przepisy kuchni staropolskiej. Po raz pierwszy została wydana w 1682 roku z dedykacją dla księżnej Heleny Tekli. Podzielona jest na trzy części. W pierwszej znajdują się przepisy na dania mięsne, w drugiej – rybne. Trzecia zawiera opisy potraw mlecznych, pasztetów, tortów i ciast. Każda zwieńczona jest „sekretem kuchmistrzowskim”. Obecne, pieczołowicie przygotowane wydanie spotkało się z pozytywnym oddźwiękiem wśród ludzi nauki i krytyków. W ogólnopolskich czasopismach ukazały się pozytywne recenzje pracy.

Książka, wydana została na najwyższym poziomie naukowym i technicznym. Wstęp napisał Stanisław Lubomirski. Opracowana została przez dra hab. Jarosława Dumanowskiego i mgr Magdalenę Spychaj. Redaktorzy spełnili wysokie wymagania stawiane profesjonalnej edycji źródeł historycznych. Przygotowali naukowy wstęp, życiorys autora, słownik terminów kulinarnych i indeks dań i składników. Tekst opatrzony jest stosownym komentarzem, co sprawia, że z pracy ze swobodą mogą korzystać zarówno naukowcy, jak i inni czytelnicy.

Wydanie staropolskiej książki kucharskiej wpisuje się w promocję słowa pisanego i długofalowy projekt wydawania interesujących i ważnych źródeł do historii Polski. Poszerza i popularyzuje stan naszej wiedzy. Wydaje się interesujące nie tylko dla historyków i pasjonatów, ale dla wszystkich miłośników dobrej kuchni. Rozpoczyna serię wydawniczą staropolskich książek kucharskich zatytułowaną „Monumenta Poloniae Culinaria”.

Władze Fundacji zdecydowały o finansowym wsparciu wydawnictwa, ponieważ niesie dużą wartość poznawczą. Należy do rzadkich prac. Niegdyś miało wartość użytkową, taką jak popularne dziś książki kucharskie, tematyczne czasopisma, strony internetowe czy programy telewizyjne. Odświeżenie zapomnianych przepisów może ubogacić naszą dzisiejszą kuchnię. Oprócz naukowej książka może mieć wartość praktyczną. Wpisuje się w nurt historii dnia codziennego. To popularny kierunek badań w ostatnich latach, ale niezwykle trudny do uchwycenia. Prawie nikt nie pisał o rzeczach oczywistych, takich jak codzienne przygotowanie posiłków, nawet na książęcym dworze. Każda staropolska książka jest więc unikatowym skarbem kultury pozwalającym lepiej poznać nasze wspólne dziedzictwo. I szczególnie wartym popularyzowania wśród jak najszerszego grona czytelników.

PoprzednieNastępne



Ten serwis wykorzystuje pliki cookies w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.