Stypendia im. księcia Aleksandra Lubomirskiego przyznane

28 listopada 2011 roku książę Stanisław Lubomirski-Lanckoroński uczestniczył w posiedzeniu Kapituły Stypendium imienia księcia Aleksandra Lubomirskiego. Kolegium przyznało pomoc finansową dla dwudziestu czterech ubogich studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Fundacja Książąt Lubomirskich współpracuje z Uniwersytetem Ekonomicznym w zakresie finansowania stypendiów. Wsparcie ma charakter stałych, comiesięcznych wpłat. W roku akademickim 2011/2012 Fundacja będzie miała dwóch podopiecznych – Olhę Hnatyszak i Nazara Holovhaka. Oboje pochodzą ze Starego Samboru położonego na Ukrainie, pani Olha posiada Kartę Polaka. Studentom brakuje pieniędzy na podstawowe potrzeby oraz pomoce naukowe. Zaangażowanie Fundacji Książąt Lubomirskich w finansowanie stypendiów wpisuje się w szereg projektów związanych z rozwijaniem nauki, promowaniem polskości i ochroną Dziedzictwa Narodowego.

Stypendia otrzymują studenci uczelni, która powstała dzięki Fundacji księcia Aleksandra Ignacego Lubomirskiego (1802 – 1893). Pieniądze zarobione na akcjach Kanału Sueskiego książę postanowił przekazać Wydziałowi Krajowemu we Lwowie na cele publiczne i naukowe. Darowizna w wysokości 2 mln franków stała się podstawą do utworzenia zakładu dla zaniedbanych chłopców, gdzie znajdowali schronienie i uczyli się praktycznych zawodów z możliwością dalszego kształcenia. W 1925 roku placówka została przekształcona w szkołę wyższą.

W skład Kapituły rozdzielającej pomoc wchodzi wiele znamienitych osób. W posiedzeniu uczestniczyli między innymi Fundator Fundacji Książąt Lubomirskich – książę Stanisław Lubomirski-Lanckoroński oraz jego pełnomocnik mec. Zbigniew Piasecki, Jego Magnificencja Rektor UEK - prof. dr hab. Roman Niestrój, przewodniczący Kapituły, Prorektor ds. Studenckich UEK - prof. dr hab. inż. Andrzej Chochół, Dyrektor Fundacji im. ks. Siemaszki - ks. dr Bronisław Sieńczak CM, reprezentowany przez ks. Józefa Łcyszyna CM.